Szem-Szájnak

Mit csinál egy férfi a konyhában? Jól érzi magát! A konyha a lakás legfontosabb helye: itt zajlik a családi élet, a bulikon is itt gyűlik össze a legjobb társaság. A főzés nem nyűg, hanem szórakozás. Nem tehetség kell, csak egy kis bátorság, hogy megpróbáld. Légy kreatív, a recept nem szentírás! Ez nem csak gasztro-blog, a dizájn és az életérzés is komoly szerepet kap. A konyha egy önálló mikrovilág. Fedezd fel, és tedd olyanná, ami neked tetszik.

Az egyik legnagyobb kedvencem, több mint harminc évvel ezelőtt ettem először egy remek étteremben. Ez az étel egy különleges kombináció, A Cordon Bleu izgalmas változata.

Csirkemell zengővárkonyi módra

4 Komment
0 Reblog!

Spárga sonkában

Címkék: recept, grill, bbq, barbecue, előétel, sörkorcsolya, húsétel, sonka, spárga

Használjuk ki a remek időt a grillezésre. Ismét egy minimalista receptet mutatok, amely egyszerűsége ellenére nagyon finom. Egyaránt alkalmas elegáns előételnek, sörkorcsolyának, egy grilltál egyik fogásaként, de csak úgy rágcsálni beszélgetés közben. Mert a kevés néha több.

Spárga sonkában: mennyei íz-kombináció.

0 Komment
0 Reblog!

Itt a jó idő, indul a kerti sütögetések szezonja. A grillezett sajt az egyik legfinomabb dolog, ám sajnálatos módon miután meglágyul, át is esik a rácson. Ez ellen csak úgy lehet tenni, ha a rács helyett valamilyen fémfelületre tesszük. De ezzel sajnos megfosztjuk a füst áldásos hatásától. Egy remek köztes megoldás, ha a sajtot valamilyen ehető anyagba csomagoljuk.

0 Komment
0 Reblog!

Borzavári csirke

Címkék: recept, főétel, melegétel, borzavári, csirke, sonka, répa, tejföl

Borzavár egy pici település a Bakony mélyén. A Zircről Porvára vezető úton bukkanunk rá. A község a Bakony szívében, Zirctől 4 km-re, a Pálihálási patak erdőtől övezett medencéjének lejtőjén fekszik. Nevét az egykor itt termesztett sok bodzáról, helyi nevén borza nyerte. A tiszta levegő, a közeli Kőris-hegy. Ez a fogás is magán hordja a Bakony néhány jellegzetességét.

Borzavári csirke

Hozzávalók:
50 dkg csirkemell,
50 dkg főtt, füstölt sonka,
50 dkg répa,
50 dkg gomba,
egy nagy fej hagyma,
só,
bors,
oregánó,
2 dl tejfel,
liszt,
10 dkg füstölt szalonna,

Elkészítés:
A füstölt szalonnát apró kockára vágom, és zsírjára sütöm. A zsiradékba rakom az apróra vágott hagymát. Kis dinsztelés után a karikára vágott répát is. Belerakom a csíkokra vágott csirkemellet, sózom, borsozom, megszórom oregánóval, majd belerakom a kockára vágott sonkát, és a felszeletelt gombát. Fedő alatt párolom. Elkeverek egy púpos teáskanál lisztet a tejfölben, kis vízzel folyósabbra keverem, és a ragura öntöm. Összerottyantom, és nokedlivel tálalom.

 Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Szem-Szájnak Facebook közösséghez, vagy csatlakozz a közel huszonötezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már? 

Toochee blog:   Sziget kastéllyal és ágyúval eladó

Szem-Szájnak gasztroblog:  Borzavári csirke

Napi videó:   Szellemautó

Napi fotó:  Tüzes rózsa

Macskaőrség:   A macskák vírus-videót néznek 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

0 Komment
0 Reblog!

Húsvét után -  ha rendesen bevásároltunk – akad a hűtőben egy kis maradék sonka. Ezt érdemes mihamarabb felhasználni, de nem árt a húsvéti gyomorterhelés-próba után egy könnyedebb vacsora. Erre tökéletes ez a könnyű, mégis ízgazdag saláta.

Várkert-saláta

Hozávalók:
2 Vilmos körte
1 csomag retek
15 dkg főtt sonka
5 dkg tetszőleges kék sajt

Elkészítés:
A körtét és a retket megmossuk és felszeleteljük, és a tálra halmozzuk. A sonkát felkockázzuk, és a halomra szórjuk. Végül rátördeljük a kéksajtot.

 

 Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Szem-Szájnak Facebook közösséghez, vagy csatlakozz a közel huszonötezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már? 

Toochee blog:   A misztikus karikapörgetés

Napi videó:   Hogyan lesznek a hajléktalanok láthatatlanok

Napi fotó:  Nem szívbajos

Macskaőrség:   Macskacsali

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

0 Komment
0 Reblog!

Idén szerelmese lettem a kápia paprikának, ősszel rengeteget vettem belőle. Előbb pirosat, majd az ősz vége felé zöldet is. Vastag húsú, kemény, igen ízletes paprika. Hamar eszembe jutott, hogy ezeket a tulajdonságokat ki kellene úgy is használnom, hogy megtöltöm a paprikát. Így született a recept.

Hússal töltött kápia-paprika

0 Komment
0 Reblog!

Csirkemell tavaszváró módra

Címkék: recept, Főétel, húsétel, csirkemell, tavaszváró, juhtúró, sonka, zöldhagyma

Ez az étel egy különleges kombináció, igazi íz orgia.  Erőteljes, mégis egyszerre selymesen lágy is.

Csirkemell tavaszváró módra

0 Komment
0 Reblog!

A világ egyik legegyszerűbb, mégis egyik legfinomabb étele. Számomra a rántott húsok királya. Ha jól van elkészítve. A  Cordon bleu. Mégis a legtöbb helyen jellegtelen, szinte ízetlen, tucat fogássá silányult. Az oka egyszerű: a gagyiság.

Azért már épp elegen sírtak, hogy sok helyen egyszerűen képtelenek leírni a nevét, a gordontól a blue-ig szinte minden előfordul. De ez nem befolyásolja az ízét. De ez a nyelvi igénytelenség jellemző lehet a a konyhai igénytelenségre is. A receptje annyira egyszerű, és annyira sok helyen olvasható, hogy le sem írom.

Hogy milyen húsból készül, az számomra mindegy, egyformán jó csirkéből, pulykából, sertésből, vagy borjúból. Egyéni ízlés kérdése, hogy ki milyen húsból szereti a legjobban. A Cordon Bleu lelke belül van.

A Cordon Bleu elleni legnagyobb merénylet, ha gépsonkát raknak bele. Eleve a gépsonkának nincs erős aromája, arról már ne is beszéljünk, hol vannak a 20-30 évvel ezelőtti valóban finom és ízletes gépsonkák. A mai nyesedékből, és jelentős részt szójából álló gépsonkáknak már gyakran egyszerűen semmilyen ízük nincs.  Így maximum esztétikailag járul hozzá a Cordon Bleu elkészítéséhéz, az ízében semmikép.

A CordonBleu titka, hogy valódi füstölt húsból készüljön. Főtt, füstölt húsból. Legyen az parasztsonka, füstölt comb, frikandó. A tarja is jó választás, bár nem az igazi. Végszükség esetén a csülök is elfogadható, de annak nyálkás , ragacsos jellege megváltoztatja az összhatást. A fontos, hogy igazi, minőségi füstölt húsból készüljön, ne a napjainkban a boltokban kapható olcsó, „füstölt” húsokból. Aminek főzés után is megmarad a füstölt íze és illata. Ez a Cordon Bleu legfontosabb feltétele. Épp ezért alkalmas a húsvét arra, hogy igazi Cordon Bleu készüljön.

A másik titka a sajt. Két dolog automatikusan tönkreteszi a Cordon Bleu-t. Az egyik, ha lapkasajtból készül, ez a gépsonka sajt megfelelője, Semmi karakán íz, gyakorlatilag lappá préselt kockasajt. A másik, hogy a különböző olcsó sajtutánzó készítményt raknak bele, ami jelentős részben növényi olajat tartalmaz, mert úgy a legolcsóbb. 

A Cordon Bleu-be kerülő sajt ne legyen íztelen, ne legyen túl aromás, de könnyen olvadó legyen.  Sajnos manapság olcsón, tisztességesen érlelt sajt nem kapható. Ahogy elkészül gyakorlatilag azonnal csomagolják, és szinte még hófehéren kerül az emberek elé. Semmi érlelés, semmi aroma.

Én legjobban közepesen érett trappistával szeretem. Nem azzal az akciós (vagy nem akciós) fehér trappistával, amely mindennap a boltokba kerül. Hanem a legalább két hetet érlelt, sárgás színű, de még nem kiszáradó  trappistát. Könnyen olvad, érezhetően finom, de nem tolakodó aromája van. ÉS sülés közben az olvadó sajt átveszi a sonka ízét. Így lesz tökéletes.

Léteznek még olyan változatok, amelyekbe húsos szalonna, vagy éppen nyers füstölt hús kerül. Vagx éppen füstölt sajt kerül bele. Ezek nem rosszak, sőt finomak, de az Cordon Bleu. Ez külön étel. Ne keverjük.

És végül a legfontosabb. A Cordon Bleu-t nem lehet megvárakoztatni, azonnal kell tálalni. Amikor elénk Kerül a tányéron, és félbevágjuk, csorduljon ki a sajt.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a közel tizenötezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már? 

Mai blog:   A világ legdrágább lakása

Napi videó:   Nem kicsit ütődött katonák

Napi fotó:  Egyensúly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 Komment
0 Reblog!

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a közel tizenötezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már? 

Mai blog:   A világ legszebb helyei - Az ajantai barlangkolostorok

Napi videó:   Amikor a bika visszavág

Napi fotó:  Telik az a rohadt idő

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

0 Komment
0 Reblog!

Húsvéti aranytömb

Címkék: Tipp, főzés, sonkalé, fagyasztás, trükk, sonka, főzőlé

Meglepődtem, mert azt hittem, mindenki így csinálja. De nagyon sokan nem ismerik ezt az egyszerű trükköt.

Van a húsvéti ünnepeknek egy kellemes mellékterméke, amit nem becsülünk meg eléggé.

Mindenki tudja, hogy egy jó bableves, lencsefőzelék, vagy az ehhez hasonló fogások akkor a legjobbak, ha füstölt hús is van bennük. De nem kell feltétlenül a füstölt hús ahhoz, hogy ezt az ízt elérjük. A húsvéti dorbézolás után sok helyen a sonka főzőlevéből készítik el ezeket a fogásokat, és húsmentesen érhetjük el ugyanezt az eredményt.

De általában sokkal több főzőlé van, mint amennyit fel tudunk használni, a húsleveshez hasonlóan viszont gyorsan megromlik a lé.A többi megy a lefolyóba, ami nagy pazarlás.

De van egy megoldás, amivel megmenthetjük, és akár hónapokkal később is használhatjuk: ezt hívom húsvéti aranytéglának.

0 Komment
0 Reblog!

Paradicsomos-sonkás bab

Címkék: Recept, Főétel, egytálétel, paradicsomos, bab, sonkás

Esti hógolyózás után hirtelen kellett valami jó meleg vacsora, ami átmelegít. Az egyik olaszos kedvencemet ütöttem össze. Gyors, finom, és jó meleg.

 

Paradicsomos-sonkás bab

Hozzávalók:
20 dkg füstölt sonka
Kb. 10 cm póréhagyma
2 doboz (400/240gr) paradicsomos bab konzerv
1 doboz sűrített paradicsom (csak ha nem paradicsomos a bab)
1 doboz kukorica
3 gerezd fokhagyma
kevés zsiradék
oreganó
csili-paprika

Elkészítés:

A zsiradékban megpirítom a felkarikázott fokhagymát. Rádobom a felcsíkozott sonkát, megszórom oregánóval, és megsütöm. Majd rádobom  a felkarikázott hagymát. Amikor a hagyma üveges lesz, ráborítom a babot és a kukoricát. Ha nem paradicsomos a bab, akkor a sűrített paradicsomot kis vízzel elkeverem és ráöntöm. összeforralom, ízlés szerint  sózom, és őrölt csilipaprikát szórok rá.

 

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a közel tizenkétezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Mai blog:   Csigalépcső a fellegekbe

Napi videó:   Bázisugrók az Ikertoronyból

Napi fotó:  Varázslatos utca

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 Komment
0 Reblog!

Húsvét szilveszterkor?

Címkék: gasztrosztori, élmény, életérzés, szilveszter, húsvét, buli, kisgyerek, sonka

Elindul gasztro-sztori rovatunk, amelyhez bárki csatlakozhat Az alábbi történet 2005-ben esett meg. Mert minden csak motiváció kérdése.

2005 Szilveszterén történt az eset. Szűk baráti társaságunk – öt pár, illetve később már házaspár is – évek óta együtt szilvesztereztünk. De úgy adódott a helyzet, hogy 2003 végén és 2004-ben összesen 13 hónap alatt mind az öt családban megszületett az első gyerek. Ennek meg volt az az előnye, hogy senki sem szakadt ki gyereknevelés miatt a társaságból, egy fordulattal átálltunk a páros programokról a kisgyerekes programokra.

2005 vége felé jött a sajnálkozás, hogy fuccs a jó kis szilveszterezésnek, mert mindenki este 7-8 óra felé már vacsorázat, fürdet altat. Ekkor támadt az ötletem, hogy mégis lesz szilveszteri buli, csak váltsunk időzónát. Én a bulit a Húsvét-szigeten tartom meg, pontosabban az ottani időzóna szerint. Az eltérés nyolc óra, ehhez alkalmazkodunk. A szokásos buli menetrend:  este tízkor érkezés, éjfélkor pezsgő, valamikor hajnali három felé haza. Ennek megfelelően délután kettőre hívtuk a vendégeket. Jó házigazdaként valami különlegességgel akartam kirukkolni: ha már húsvét-sziget legyen a menü húsvéti. Nem kis utánajárással sikerült szereznem egy szép nagy parasztsonkát, megfőztem, hozzá rengeteg kemény tojás, torma, mustár, és természetesen egy hatalmas fonott húsvéti kalács.

Amikor a vendégek megérkeztek ott várta őket egy klasszikus húsvéti terülj asztalkám. Hatalmas sikere lett, gyakorlatilag csak a csont és a bőr maradt a sonkából, aminek a kutyáim örültek. A siker oka valószínűleg az volt, hogy a megszokott ünnepen a megszokott menü nem hoz lázba. De szilveszterkor húsvét? Az igen.

Az időzónának megfelelően délután négykor pezsgővel kívántunk boldog új évet, és este hét felé ment mindenki haza gyereket fürdetni.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a húsvét sziget más időzónába esik, de ez a buli szempontjából lényegtelen. Fergetegesen sikerült, azóta is emlegetjük.

Ha neked is van egy jó gasztrosztorid, küld el nekünk a szem-szajnak@gmail.com címre.

Kétéves a Toochee Blogzin. Hobbit szokás szerint az ünnepelt ad ajándékot, amit a Facebook oldalunkon találsz.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a közel tízenegyezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Mai blog:   Mi várható a Disney-Lucas egyesülés után?

Napi videó:   Placcs professzor: Hasas 12 méter magasról

Napi fotó:  Te tudtad, hogy így lesz a felhő

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

0 Komment
0 Reblog!

Tücsi a galaktikus

Munkám egyik része, hogy másként látom a világot, mint mások. Időnként, mint író. Máskor, mint tudományos szerkesztő. Egyébként, mint érdeklődő ember.


Szem-szájnak
A főzés nem nyűg, hanem szórakozás. Nem tehetség kell, csak egy kis bátorság, hogy megpróbáld.


További blogjaim:
Toochee blogzin | Macskaőrség

Napi videó | Toochee fotó

Kövess!


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.